Légfüggöny

Általános tudnivaló:

Legtöbbször bejáratokhoz alkalmazzuk a légfüggönyöket. Ezzel a berendezéssel meg tudjuk előzni a hideg bejutását a fűtött térbe, illetve fordítva is a meleg levegő bejutását a hűtött térbe. Működése: nagy sebességű levegő kifújása a berendezésből, mely lehet a környezeti levegő és lehet melegített levegő is. A magasnyomású levegő a nyitott ajtó előtt, megakadályozza az ajtón keresztül a kezelt levegő be és kiáramlását. Továbbá a nagy légsebesség miatt megakadályozza a repülő rovarok, legyek, szúnyogok, valamint az utcán keringő por, pollenek szagok bejutását is. Alkalmazzuk a berendezéseket pl. bevásárló központok hatalmas ajtajainál, ahol a vásárlók mellett ne tudjon távozni a hűtött vagy fűtött levegő.

Légfüggönyök fajtái:

Környezeti levegős légfüggöny

A legegyszerűbb berendezés, mind működését, mind pedig telepítését. Egyszerűen a környezeti levegőt használja fel és azt nagy sebességgel a padló felé fújja. Általában az ajtó felé 10 cm-el szerelik és egyszerűen dugvilláról üzemeltethető. A légfüggönyt egy 3 állású kapcsolóval lehet működtetni, melyen van egy Off állás egy I és egy II állás mely a légfüggöny ventilátorának sebességét szabályozza. Sok pénzt tudunk vele spórolni kisebb üzlethelységek esetében, ahol sűrű a vásárló forgalom.

 

Elektromos fűtésű légfüggöny

Ezek a berendezések nagyon hasonlítanak a környezeti levegős légfüggönyökhöz, különbség csak annyi, hogy ezek meleg levegőt fújnak le, melyet egy elektromos fűtőszál melegít fel. Az elektromos fűtésű légfüggönyök plusz opciója, hogy kiegészítő fűtésként is funkcionál. Elektromos fűtésű légfüggönyök fűtési teljesítménye: 4 kW-tól egészen 17 kW-ig Ezek közül is több verzió kapható igény szerint. Valamelyik csak ajtónyitáskor kapcsol be, Energiatakarékosság szempontjából, valamelyik csak ajtónyitáskor kapcsol be.

 

Melegvizes légfüggöny

A berendezés hasonlít az előzőekben leírt elektromos fűtésű légfüggönyhöz, eltérés csak annyi, hogy a meleg levegőt nem fűtőszál, hanem a berendezésbe vezetett melegvíz melegíti fel, mely egy hőcserélőbe jut. A hőcserélő melegsége miatt a levegő meleg lesz, mely a meleg víznek köszönhető. Ezeket a készülékeket nagyobb ajtóknál, fotocellás ajtóknál használják inkább, plázák, hipermarketeknél.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

7 + 13 =